Labels

Sunday, 1 July 2012

လက္ဖက္ရည္ေသာက္ၿခင္းအက်ိဳး




ကြ်န္ေတာ္တို႔ ၿမန္မာနိုင္ငံမွာ ဘာသာ၊လူမ်ိဳးသာ ကြဲခ်င္ကြဲမည္ ေရေႏြးႀကမ္း၊လက္ဖက္ ႏွင့္လက္ဖက္ရည္ ကေတာ့ အားလံုးနီးပါး အႀကိဳက္ညီႀကမည္ ထင္ပါသည္။ ဧည္႔သည္လာလွ်င္ ေရေႏြးႀကမ္းႏွင့္လက္ဖက္ပြဲ တြဲ၍ ဧည္႔ခံသည္မွာၿမန္မာ့ယဥ္ေက်းမႈ ဓေလ့ထံုးစံ ပင္ၿဖစ္သည္။ထမင္းႀကမ္းကို လက္ဖက္ႏွင့္နယ္စားၿပီး ေရေႏြးႀကမ္း ေသာက္သည့္ အေလ့အထ အိမ္တိုင္းမွာ႐ွိမည္ထင္ပါသည္။အမ်ိဳးသား၊အမ်ိဳးသမီးမေရြး မိတ္ေဆြ၊ သူငယ္ခ်င္း မ်ားႏွင့္ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္ တြင္ဆံုၿပီး အတူတကြ စကားတေၿပာေၿပာႏွင့္ လက္ဖက္ရည္ေသာက္ဖူး မည္ ထင္ပါသည္။ထိုယဥ္ေက်းမႈ ဓေလ့ထံုးစံမွာ ခ်စ္စရာေကာင္းယံုမွ်မက က်န္းမာေရးအရလည္း အလြန္သင့္တင့္ ေကာင္းမြန္ ေႀကာင္းကို ကြ်န္ေတာ္ဖတ္မိသမွ် တင္ၿပလိုက္ပါသည္။

လက္ေတြ႔ေလ့လာ ေတြ႔႐ွိခ်က္မ်ားအရ လက္ဖက္ရည္ေသာက္ၿခင္း၏ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားမွာ လစ္လွ်ဳ႐ႈ၍မရ ေအာင္ပင္ မ်ားၿပားလွပါသည္။ ေန႔စဥ္လက္ဖက္ရည္ ေသာက္သံုးၿခင္းအားၿဖင့္ ရ႐ွိလာမည့္ေရ႐ွည္ အက်ိဳး ေက်းဇူးမ်ားကား အံ့ႀသကုန္နိုင္ဖြယ္ၿဖစ္သည္။



ပိုလီဖေနာဓာတ္(polyphenols) အေၿမာက္အၿမားပါ၀င္ေသာ လက္ဖက္ရြက္က လူ႔ခႏၶာကိုယ္တြင္ ကင္ဆာ ဆဲလ္တိုးပြားမ်ားၿပားလာၿခင္းကို ကာကြယ္ဟန္႔တား ေလွ်ာ့နည္းေစပါသည္။ သိပၸံနည္းက် အႀကိမ္ႀကိမ္ အခါခါ ေလ့လာစမ္းသပ္မႈမ်ားအရ လက္ဖက္ရည္ကို ေန႔စဥ္ပံုမွန္ေသာက္သံုးသူမ်ားတြင္ လည္ေခ်ာင္းကင္ဆာ၊ သားၿမတ္ ကင္ဆာ၊ အူကင္ဆာ၊ ဆီးႀကိတ္ကင္ဆာ ၿဖစ္နိုင္ေခ် နည္းပါးေႀကာင္းသိ႐ွိရပါသည္။

အေရၿပားယားၿခင္း၊ အဖုအပိန္႔ထြက္ၿခင္း၊ ပိုးေကာင္ငယ္မ်ား ကိုက္ၿခင္းေႀကာင့္ အေရၿပားေယာင္ယမ္းၿခင္း မ်ား ၿဖစ္ပြားပါက လက္ဖက္ရည္ႀကမ္းအား ဂြမ္းႏွင့္တို႔၍ ထိုေနရာမ်ားကို သုတ္လိမ္းေပးၿခင္းအားၿဖင့္ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစနိုင္ပါသည္။ ထိခိုက္႐ွနာဒဏ္ရာရ႐ွိၿပီး အေရးေပၚလိုအပ္လွ်င္ သဘာ၀ပိုးသတ္ေဆး ပါ၀င္ေသာလက္ဖက္ရည္(ဖန္ရည္)ကို ဒဏ္ရာမ်ားေဆးေႀကာရာတြင္ အရက္ပ်ံအစား အသံုးၿပဳနိုင္ပါသည္။

ထို႔ၿပင္ အပူေလာင္ၿခင္း၊ေနေလာင္ၿခင္း ၿဖစ္ပြားပါက ထိုေနရာမ်ားအား လက္ဖက္စုိရြက္ကို အံုေပးၿခင္းၿဖင့္ သက္သာေစပါသည္။ ေလ့လာမႈမ်ားအရ လက္ဖက္ရြက္သည္ အေရၿပားကင္ဆာ ၿဖစ္ပြားၿခင္းကိုလည္း ဟန္႔တား နိုင္စြမ္း႐ွိပါသည္။ ထိုအေႀကာင္းရင္းေႀကာင့္ပင္ ယေန႔ေနာက္ဆံုးေပၚ ေနေလာင္ခံလိမ္းေဆးမ်ားနွင့္ အသားအ ေရစိုေၿပေစေသာ လိမ္းေဆးမ်ားတြင္ လက္ဖက္ရြက္ အသံုးၿပဳမႈ တိုးတက္မ်ားၿပား လာရၿခင္းၿဖစ္ပါသည္။

ေသြးေပါင္ခ်ိန္ ၁၂၀/၈၀ ေအာက္႐ွိေနၿခင္းသည္ ေကာင္းမြန္ေသာက်န္းမာေရးကို ေဖာ္ညႊန္းၿခင္းၿဖစ္ပါသည္။ အံ့ႀသဖြယ္ ေကာင္းသည္မွာကား ေန႔စဥ္ လက္ဖက္ရည္ခြက္တ၀က္ ေသာက္သံုးသူမ်ားသည္ မေသာက္သံုး သူုမ်ားႏွင့္ႏႈိင္းယွဥ္ပါက ေသြးေပါင္ခ်ိန္ၿမင့္မားမႈ နည္းပါးပါသည္။လက္ဖက္ရြက္တြင္ ပါ၀င္ေသာ ပိုလီရာေနာဓာတ္ ေႀကာင့္ပင္ၿဖစ္ပါသည္။

လက္ဖက္ရည္သည္္ႏွစ္ၿခိဳက္စြာအိပ္ေမာက်ၿခင္းကို အေႏွာက္အယွက္ၿဖစ္ေစနိုင္သၿဖင့္ ညေနခ်ိန္ မ်ားတြင္ မေသာက္သံုးသင့္ပါ။ အၿခားတဖက္တြင္လည္း လက္ဖက္ရည္ကို တရက္လွ်င္ႏွစ္ခြက္ ေသာက္သံုးပါက ဦးေႏွာက္ကိုႀကည္လင္ လန္းဆန္း ေစသည္သာမက ဦးေႏွာက္တြင္ ္ေသြးေႀကာပိတ္ဆို႔မႈ ၿပသာနာကို႐ွင္းလင္း ေပးပါသည္။ လက္ဖက္တြင္ပါ၀င္ေသာ antioxidentsမ်ားက ဦးေႏွာက္တြင္႐ွိေသာ ပ်က္စီးယိုယြင္းေနသည္႔ နာဗ္ေႀကာမ်ားအား သန္႔႐ွင္းေပးၿခင္းအားၿဖင့္ အယ္ဇိုင္းမားေရာဂါ(Alzheimer's)ႏွင့္ ပါကင္ဆန္ေရာဂါ (Pakinson's) ၿဖစ္ပြားရန ္အခြင့္အလမ္္းကို ေလွ်ာ့နည္းေစပါသည္။

လက္ဖက္ရည္ေသာက္ၿခင္းအားၿဖင့္ ေသြးလႊတ္ေႀကာမ်ားတြင္ ကပ္ညိေနေသာ အညစ္အေႀကးမ်ားကို သန္႔႐ွင္း စင္ႀကယ္ေစေသာေႀကာင့္ ႐ုပ္ပ်ိဳကိုယ္ႏုေစ႐ံုသာမက ေလၿဖတ္ေရာဂါၿဖစ္ပြားမႈ အႏၱရာယ္ကိုေလွ်ာ့နည္း က်ဆင္း ေစပါသည္။အၿခားတဖက္တြင္လည္း ေသြးလႊတ္ေႀကာမ်ားတြင္ ပိတ္ဆို႔ေနေသာအဆီ(ကိုလက္စထေရာ) ကိုေလွ်ာ့နည္းေစၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကိုေလွ်ာ့က်ေစေသာေႀကာင့္ ၀ိတ္ေလွ်ာ့လိုေသာ အမ်ိဳးသား၊အမ်ိဳးသမီး
မ်ားသည္ လက္ဖက္ႏွင့္လက္ဖက္ရည္ကို ပံုမွန္ေသာက္သံုးသင့္ပါသည္။

No comments:

Post a Comment